Now reading
Reteta de socata

Necco.ro

Reteta de socata

Pentru o socată ca pe vremuri, avem nevoie de:
– 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate
– 4 lămâi, 10 litri de apă,
– 1 kg de zahăr,
– 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.

Cum se prepară socata:
– Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime.
– Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gist foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este
cea care dă gustul amar.
– Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.
– A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile.
– Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”.
– Compoziția trebuie amestecata de cel puțin două ori pe zi.
– Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon.
– Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.
– Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere.

Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă!

admin